ÜGYKOALÍCIÓ

1. MI AZ ÜGYKOALÍCIÓ?

Az ügykoalíció (ÜK) roma, pro roma személyek és\vagy szervezetek közötti együttműködési rendszer, ahol a tagok – közösen kialakított célokkal és döntésekkel, kompetenciáiknak és kapacitásuknak megfelelő stratégiai szerepkörben – egy konkrét ügy képviseletén dolgoznak.

Ügykoalíció - 5

Célja: Az ügyek hatékony és sikeres képviselete, rossz (jog)gyakorlatok megváltoztatása, jó közpolitikai gyakorlatok terjesztése, az ügykoalícióban résztvevő önszerveződések megerősítése, roma ügyvivők képzése, tágabban az együttműködésre alapozva a roma érdekérvényesítő potenciál növelése, a roma emancipációhoz, helyi ellennyilvánossághoz való hozzájárulás, roma vezetők (ügyvivők) helyzetbe hozása.

Tevékenységek: Az ügykoalíció tagjai együttműködési platformot alakítanak ki, ezen közös megoldási, képviseleti javaslatokat fejlesztenek, ezeket kampányokon, egyéb érdekérvényesítő eszközökön keresztül hatékonyan képviselik, igyekeznek elfogadtatni, gyakorlatba ültetni. A Polgár Alapítvány az Esélyekért (PAE) két szinten dolgozik: facilitálja az ügykoalíció közös ügyének országos érdekérvényesítését; valamint fejleszti az ügykoalíciós tagokat és ügyvivőiket, támogatja őket ügyeik képviseletében, kezdeményezésük megvalósításában.

Várt hatás: Hosszú távon a roma önszerveződő szcéna, a roma mozgalom meg- és visszaerősödése, a közösség által hitelesített országos ügyvivők megjelenése, összehangolt érdekartikuláció, a tematizálás lehetőségének visszavétele.

MIÉRT?

A roma önszerveződő kezdeményezéseknek alacsony az érdekérvényesítési potenciálja, aminek gyökerét részint a társadalmi, politikai környezetben, részint a kezdeményezések izoláltságában látjuk. A helyzetet tovább nehezíti a területen aktív donorok támogatási politikája: a programok elsősorban életminőség javító szolgáltatásokra, kríziskezelésre fókuszálnak, azok kidolgozásában a romák nem, vagy csak ritkán vesznek részt, szinte kizárólag a programok kedvezményezettjeiként tekintenek rájuk. Ennek következtében a programok végeztével nem, vagy ritkán marad fenntartható eredmény, hosszabb távon is érzékelhető valódi változás.

A PAE koncepciójának alapja ezzel szemben az, hogy az illetékesség elvét fókuszba helyezve, a roma önszerveződő kezdeményezésekre agenda-képző erőként tekint, saját feladatát abban látja, hogy őket összekösse, nekik teret nyisson, megfelelő fejlesztési folyamat után az érdekérvényesítési törekvéseiket támogassa, a roma mozgalom fejlődését annak szereplőin és az ő együttműködéseiken keresztül egészében is facilitálja, tevékeny szereplője legyen a nyilvánosság megteremtésének.

HOGYAN?

Az Ügykoalíciót mint innovatív módszertant az elmúlt két és fél évben kifejlesztettük és kipróbáltuk. A pilot időszakot időben és módszertanilag hat különálló szakaszra bontottuk.

2. FELTÉRKÉPEZÉSI SZAKASZ

2018. augusztus – 2018. október

Ügykoalíció - 3

Kiválasztottuk a lakókörnyezetet mint tématerületet.

Azonosítottuk a témában (minőség, ellátottság, elérhetőség stb.) tevékenykedő egyéni és kollektív cselekvőket.

Megismertük a lakókörnyezettel kapcsolatos ügyeket és megoldásra váró problémákat.

Feltártuk a létező érdektörekvéseket és megismertük a témakörben dolgozó potenciális ÜK tagokat. Az elvárás az volt, hogy a feltérképezés az ügykoalíció tagok kiválasztását támogassa, ezáltal megfeleljenek az alábbi kritériumoknak:

• Legyen közösségi beágyazottságuk
  • Nyitottak a másokkal történő partneri együttműködésre
  • Van helyi érdekérvényesítői tapasztalat és potenciál az országosra

Többkörös tereplátogatás és személyes találkozót követően kiválasztottuk az ÜK tagokat.

3. ELŐKÉSZÍTŐ-TERVEZÉSI SZAKASZ

2018. november – 2019. június

Az alapfeladatok ebben a szakaszban:

1. együttműködési koncepció készítése
  2. a partneri viszonyok, a kohézió megteremtése és
  3. a csoportmunka kereteinek kialakítása voltak.

Ügykoalíció - 1

Az ügykoalíció tagjai a PAE stábjának facilitálása mellett közösen megírták a koncepciót, elkészítették a működési szabályzatot, benne a tagok vállalásaival a közös munka rendszerességéről, operatív kereteiről (döntéshozatali mechanizmusok, kommunikációs csatornák stb.)

A PAE feladatai facilitálás valamint a találkozók szervezése és lebonyolítása voltak.