Ügykoalíció tagok

Csonka KatalinCsonka Katalin

közösségi ház vezető, Salgótarján

Az Ügykoalíció képviseleti munkacsoportjának tagja

Évek óta közösségszervezőként dolgozom a városom lakóival    Úgy érzem, nagyon sokat fejlődtem a közös munka során, megtapasztaltam például, hogy egy-egy ügy sikeres képviselete szempontjából mennyire fontos az előzetes felmérés, kutatás. Megszerzett tapasztalataim eredményeként tárgyalási készségem is ugrászszerűen javult.

Büszke vagyok arra, hogy elértük a célunkat és bevittük a közbeszédbe az áramszegénység ügyét. Viszem tovább az energiaszegénység ügyét a környezetemben. Salgótarjánban a helyi fejlesztési programom is elkezdett beérni, egyre több lakhatási krízisben lévő családnak tudunk segíteni.

Fontos célom, hogy befejezzem az egyetemi tanulmányaimat: jelenleg másodéves vagyok szociális munkás szakon. A diploma megszerzése után döntéshozatali irányban szeretnék tovább fejlődni.

Az ÜK tagokkal és a PAE-val természetesen folytatom a megkezdett közös utat, hiszen együtt erősebek vagyunk.

Kóti PiroskaKóti Piroska

gyermek- és ifjúságvédelmi felügyelő, Tiszavasvári

Az ÜK kutatási munkacsoportjának tagja

Tiszavasváriban évek óta tevékenykedem civilszervezeti vezetőként és aktivistaként. A Büszke Romák Egyesületével több sikeres kezdeményezésen is túl vagyunk, karitatív, gyermek és ifjúsági programokat szervezünk első sorban a tiszavasvári szegényeknek és romáknak. A legbüszkébb arra vagyok, hogy más civilekkel együttműködésben sikerült szélsőséges politikusok ellen pert nyerni és kiszorítani őket a roma telepek környékéről.

Büszke vagyok arra is, hogy saját erőből, felnőttként sikerült leérettségiznem és több szakmát is megszereznem, egyedülálló anyaként a fiamat is taníttattam.

Az Ügykoalíció kiemelt fontosságú a szakmai pályafutásomban, hiszen segítségével szintet tudtam lépni és nem mellesleg életre szóló barátságokat is kötöttem. Rengeteget fejlődtem az érdekérvényesítés és a közösségszervezés terén, nagy élmény volt, hogy beleláthattam, hogyan dolgoznak a kollégák más településeken. A kutatási munkacsoportban dolgoztam, ahol a romákat érintő legfontosabb problémákat mértük fel, amiből szintén rengeteget tanultam.

Továbbra is együtt dolgozom az ÜK tagokkal, hiszen sok tennivalónk van még!

Farkas TündeFarkas Tünde

roma nemzetiségi önkormányzat elnöke, Mezőszemere

Az Ügykoalíció közösségszervezői munkacsoportjának tagja

Egy heves megyei kistelepülésen, Mezőszemerén élek, ahol sajnos jelen van a szegénység, különösen a roma lakosság él kirekesztettségben.
A településünkön a munkanélküliség mellett az energiaszegénység, ami megkeseríti az emberek életét, ezért is örültem, amikor bekerültem az Ügykoalícióba, hiszen a saját közösségem problémáit tudtam kihangosítani, és a korábbi magányos küzdelmeim után a kollégákkal közösen tudtam megoldást keresni e gondokra.

Tárgyalástechnikai és kommunikációs készségem ugrásszerűen fejlődött, amit közösségszervezőként azóta helyben is tudok kamatoztatni.

Nagyon sokat köszönhetek az Ügykoalíció tagjaival együtt eltöltött elmúlt időszaknak, hiszen nemcsak rengeteget tanultam, hanem szoros szövetségesekre is leltem az eljövendő közös feladatok elvégzéséhez. Feladat pedig – amíg ennyi szegény ember van a környezetemben – van elég. Nagyon büszke vagyok a családomra, mint a legtöbb roma asszonynak, nekem is a gyerekeim és unokáim az elsők. Ezért is fontos, hogy lássák: falusi roma nőként is lehet és kell is kiállni magunkért!

Rostás arankaRostás Aranka

közösségi programszervező, Baks

Az Ügykoalíció képviseleti munkacsoportjának tagja;

Egy csongrád megyei településen, Bakson élek, ahol évek óta dolgozom az áramszegénység csökkentése érdekében. Néhány éve létrehoztunk a Fényhozók Alapítványt, ami segítségével a hátrányos helyzetű, energiaszegénységben élő családokkal tudunk dolgozni, és segíteni is nekik.
Büszke vagyok rá, hogy az Ügykoalícióban én is részt vehettem, amely révén először sikerült Magyarországon az áramszegénység problémakörét bevinni a köztudatba. A közös munka során nagyon sokat fejlődtem a kommunikáció és a közösségszervezés terén és olyan érdekérvényesítési és tárgyalási technikákat sajátítottam el, amelyeket azóta is sikeresen használok.
Fontosnak tartom azt is, hogy szakértőkként tudtunk megnyilvánulni egy országos kampányban és megmutattuk, hogy mi romák is teljes mértékben megálljuk a helyünket komoly szakmai eseményeken.
Jelenleg utolsó éves egyetemi hallgató vagyok, nevelőtanári alapdiplomát fogok szerezni.
Én a közösségemmel szeretnék továbbra is együtt dolgozni, hiszen nagyon sok feladat van még előttünk, sok problémát kell még megoldanunk. A Fényhozók Alapítvánnyal pedig az energiaszegénységet szeretnénk csökkenteni a mélyen hátrányos helyzetű emberek között.