Tagjaink megalakították az Együttnevelés Szövetséget!

Több hónapos előkészítés után oktatási ügykoalíciónk tagjai szövetséget hoztak létre a roma és nem roma gyerekek együttnevelésének elősegítése érdekében.

Céljaikat és követeléseiket egy kiáltványban fogalmazták meg, amit átnyújtottak az oktatásért felelős államtitkár képviselőjének a Belügyminisztériumban.

Szövetségre léptünk!

Roma és nem roma szülők, roma és nem roma pedagógusok, az ország sorsáért aggódó állampolgárok vagyunk.

Azért szerveztük meg az Együttnevelés Szövetséget, hogy megváltoztassuk közgondolkodást a roma és nem roma gyerekek együttnevelésével kapcsolatban.

Célunk, hogy egyre több ember ismerje fel: a roma gyerekek indokolatlan SNI-vé minősítése súlyos károkat okoz az országnak, amelyen minden érintett csak veszít, hiszen sem a roma tanulók, sem a valódi SNI gyerekek nem kapják meg a nekik járó ellátásokat.

A jó hír az, hogy bőségesen vannak sikeres történetei az együttnevelésnek. Hogy a források igazságosabb és előrelátóbb elosztása orvosolhatja a gondokat. Mire legyen pénz, ha nem a gyerekeinkre?

Egy olyan hazában akarunk élni, ahol minden szülő biztonságban tudhatja gyermekét az óvodában vagy az iskolában, ahol a gyerekek társadalmi helyzete, vagy éppen bőrének színe nem okoz hátrányt, ahol a különbözőséget értékként kezelik, ahol a roma gyerekek is bátran és méltósággal élhetik meg identitásukat ezen intézmények falai között.

Hiszünk abban, hogy azok, akik a jelenlegi oktatási helyzetet leginkább megszenvedik, sokat tehetnek a változásért. Hogy mindenkinek szíve-joga cselekedni azért, hogy biztonságosabb jövőt teremtsünk gyermekeinknek, végső soron hazánk egész társadalmának.

Mi lehet a gyerekeink jövőjénél fontosabb?”

A kiáltvány teljes terjedelemben elérhető az Együttnevelés Szövetség honlapján: https://egyuttnevelesszovetseg.hu/