Olympic Legacy

Olympic LegacyAlapítványunk partnerként vesz részt az Európai Unió Erasmus+ programja által támogatott ’Olympic legacy’ elnevezésű ifjúsági projektben, amelyben az angol koordinátor szervezet mellett egy brazil alapítvány is szerepet kap. Az angol szervezet (Everything is possible CIC), mint pályázó vállalta magára a projekt koordinációját. 16 éve valósítanak meg nemzetközi és helyi projekteket, amelyekkel elsősorban hátrányos helyzetű fiatalokat céloznak meg.  A brazil szervezetet (Gol de Letra) két híres futballista hozta létre (Rai, Leonardo). Céljuk, hogy a leghátrányosabb helyzetben lévő brazil gyerekeknek nyújtsanak segítséget sport, kulturális és oktatási programokon keresztül. A szervezetnek körülbelöl 100 állandó alkalmazottja van, akik elsősorban két helyen (Sao Paolo, Rio de Janeiro) fejtik ki tevékenységüket. A Gol de Letra nevelési módszertana már számos díjat nyert el (UNESCO) és komoly vállalatok finanszirozzák a működésüket (pl Toyota).

A projekt kerete az Olimpiai Játékok, amely világszerte nagy hatást gyakorol a fiatalokra, különösen abban az esetben ha az eseményeken személyesen részt is tudnak venni. A projekt célja a partnerszervezetek közötti jó gyakorlatok átadása, különös tekintettel a sport alapú programok megismerésére, hiszen mindhárom szervezet aktív ezen a téren. A projekt elsősorban fiatalok és ifjúságsegítők ill. önkéntesek mobilitására alapul, amelyek közül kiemelkedik a 2016-os riói olimpia alatt megvalósítandó ifjúsági csere, amelyen a három ország hátrányos helyzetű fiataljai vesznek részt. A projekt időtartama 2 év, amely alatt 2 koordinációs találkozóra kerül sor, ezek közül az egyiknek a megszervezése a PAE feladata.

A PAE szerepe a projetkben

• Részvétel a Braziliában 2016. augusztus 10 és 17 között rendezett ifjúsági cserén 10 fiatallal és két kísérővel.
  • Két magyar ifjúságsegítő küldése Braziliába 2016 július-augusztusában
  • 4 brazil és 2 angol ifjúsági munkás fogadása 10 napra Magyarországra.
  • A PAE –igény esetén -  2 ifjúsági munkást/önkéntest küldhet Angliába 10-10 napra.
  • Helyi események szervezése, aktívan részt kell venni a projekt láthatóságának növelésében, leginkább a közösségi médián keresztül (pl. facebook), illetve a helyi sajtóval együttműködve.
  • A projekt zárótalálkozójának megrendezése 2017 júniusában Budapesten.