Tehetségsegítés

A Polgár Alapítvány öt éve kezdte a roma gyerekek körében tehetségmentő munkáját, amely elsőként a labdarúgásra koncentrált. A program eredményeként több száz települést és iskolát szólítottunk meg, 1100 gyerek jelentkezett a válogatókra, és közel 200 olyan fiatal kapott táborozási lehetőséget, akik még soha nem hagyták el a szülői házat. A speciálisan a célcsoportra kidolgozott tehetségkutató módszerrel kiválasztott, eddig szegregált körülmények között élő tehetségeket az alapítvány olyan utánpótlás nevelő központokba (pl. UTE, DVSC, Vasas) juttatta el, ahol a tehetségüknek leginkább megfelelő szolgáltatást kaphatják. Bővebben a futball tehetség programról…

Ennek a programnak az tapasztalatai adtak önbizalmat ahhoz, hogy más tehetségterületen is elkezdjük a tehetségkutatást, és megszervezzük a bevont gyerekek fejlesztését. A Polgár Alapítvány viszont ezt a kibővített programot már nem akarta egyedül végezni, szükségünk volt kapcsolatokra, partnerekre, és ezért kezdeményeztük a Roma Tehetségsegítő Tanács (RTT) létrehozását. (videofilm a megalakulásról)

A Polgár Alapítvány az RTT-vel közösen az alábbi tevékenységeket valósította meg 2011 óta:

• tanulmányt készítettünk a tehetséges hátrányos helyzetű/roma gyerekek és fiatalok hatékony kutatásának módszereiről
  • tehetségkutatókat tartottunk az ország hátrányos helyzetű területein
  • a tehetségkutatónkon 1400 embert mozgósítottunk, 350 jelentkező tudta megmutatni tehetségét, amelyből a szakembereink 44 kimagaslóan tehetséges fiatalt azonosítottak
  • kutatást végeztünk az RTT szervezeteinek, szakembereinek körében a hátrányos helyzetű tehetségek fejlesztésének elveiről és eszközeiről
  • kifejlesztettük a több funkciós, követéses roma tehetségek életpálya nyilvántartó rendszert (címe: www.romatehetseg.hu)
  • kialakítottuk az adatbázisba kerülés folyamatát (személyiségi jogok védelme, hozzájárulások, ajánlások, nyilvánosság)
  • különböző tehetségkutatási módszerekkel gyűjtjük az iskoláktól, más szervezetektől a tehetséges roma gyerekekre vonatkozó ajánlásokat, és a szülők/fiatalok beleegyezése esetén szerepeltetjük őket az adatbázisban.

A Roma Tehetség Adatbázisba 2013 júliusára már több mint 200 átlagon felüli képességeket mutató diák nyert felvételt. Ezeket a fiatalokat a Polgár Alapítvány és az RTT által szervezett tehetségkutatókon nyújtott produkciójuk alapján választottuk ki, többségük pedig szakemberek és iskolák ajánlása alapján regisztrált. Közülük 105 diákot intellektuális tehetségterületen azonosítottunk, 82-en művészeti, 21-en pedig sporttehetségek.

Terveink szerint az adatbázisban szereplő tehetségek pályafutását folyamatosan figyelemmel kísérjük, egyéni fejlesztési tervet alakítunk ki számukra, együttműködve a szülőkkel és a pedagógusokkal. Forrásainktól függően megkeressük a fejlesztésük szükséges szakembereket, intézményeket, programokat, kiválasztjuk és felkérjük a mentort, és meghatározzuk azokat a tárgyi eszközöket, amik feltétlenül szükségesek.

A roma tehetségsegítés komplex rendszerének megvalósításában hatalmas előrelépést jelent, hogy a Polgár Alapítvány nyert Svájci-Magyar Ösztöndíjalap pályázatán. 2013 tavaszától két éven keresztül 75, a Roma Tehetség Adatbázisból választott, 7.-12. osztályos diákot tudunk bevonni az ösztöndíjprogramba, folyamatos anyagi és mentori támogatást nyújtunk számukra két éven keresztül, segítve ezzel őket tehetségük kibontakoztatásában és sikeres iskolai tanulmányaikban. Bővebben a svájci ösztöndíjprogramról…