Csatlakozhat

Programismertető

adományozók, partnerek, önkéntesek számára

Polgár Alapítvány a legelesettebbekért dolgozik. Programjai azokat az embereket célozzák, akik a nyomor legalján élnek, és egyedül semmi kilátásuk onnan kikeveredni. Olyan programjaink vannak, amik a civil szervezeteknek is túl kockázatosak. Mi hiszünk abban, hogy kockázatvállalással, tudásunk és tapasztalataink gyarapításával, szorgalommal és odaadással, az érintettek teljes jogú bevonásával, erőforrásaik számbavételével és tiszteletben tartásával képesek leszünk a szegénység kezelésében új utakat találni. Ehhez partnerekre, adományozókra, önkéntesekre van szükségünk. A megalakulásunk óta eltelt öt év alatt az alábbi három területen fejlesztettünk ki programokat.

1. Munkahelyteremtés

Halmozottan hátrányos helyzetű településeken (BAZ és Szabolcs megye magas roma arányú falvaiban) a helyiek gazdasági ötletei alapján (ön)foglalkoztatási programok elindítása. A részvételi alapú kutatás és fejlesztés módszertanával egy alapos előkészítő munka (valamennyi releváns szereplővel interjú, fórumok, közös tervezés) után a vállalkozás elindításához szükséges feltételek előteremtése, és a helyi munkanélküliek foglalkoztatásával a termelő munka elindítása. Célunk, hogy a program három év után megálljon a saját lábán, és hosszútávon munkát, és elfogadható jövedelmet – a közfoglalkoztatásban elérhető bér min. háromszorosát – biztosítsa a bevont tartós munkanélkülieknek. Jelenlegi foglalkoztatási programjaink helyszínei: Tiszakeszi (burgonya, térkő), Ároktő (gyógynövény), Csenger (uborka), Tiszaszentmárton (seprű, zöldség), Igrici (zöldség), Olaszliszka (szőlő). A Polgár Alapítvány indította el azt a modellkísérletet is, amely a mélyszegénységben élők vállalkozóvá válását segíti szociális alapú mikrohitelezéssel (Kiútprogram).

Foglalkoztatási programjaink főbb elemei:

• Az Alapítvány a helyi foglalkoztatási programok elindítását (kiterjesztését) kamatmenet kölcsönnel segíti. Ezek rövid lejáratú kölcsönök, maximum egy éves visszafizetéssel. Csak olyan gazdasági tevékenység elindítását preferáljuk, ahol a megtérülés ilyen rövid idő alatt lehetséges. Az idei hiteleink 200e forinttól (Tiszaszentmárton) 9M forintig (Olaszliszka) terjednek.
  • A foglalkoztatási programok tervezéséhez és megvalósításához a helyieknek igény esetén a szakértői (termelési, értékesítési) segítséget biztosítunk. Minden program mentori támogatás mellett zajlik.
  • A foglalkoztatás elindítása életszerűen hozza maga után a további változtatási igényeket (jobb oktatás, lakhatás stb.), ezt teremti meg az egymás erősítő programelemek komplexitását.

A foglalkoztatási programok kiterjesztéséhez támogatókat keresünk az alábbi Alapok felállításával:

1.1   Kamatmentes kölcsön

1.2   Segítő szakemberek, mentorok

1.3   Komplexitást szolgáló programelemek

2. Ifjúsági tehetség programok

A terepen végzett munkánk adta az ötletet, hogy a cigánytelepen, a faluszélén focizó gyerekeknek indítsunk valamilyen projektet. Ebből a tervből mára három hiánypótló roma program nőtt ki.

• Futball Tehetségmentő Program

Miután saját kutatásunkkal feltártuk, hogy mik azok a tényezők, amelyek megakadályozzák a tehetséges, elzárt falvakban élő, szegény/roma gyerekek részvételét a futball utánpótlásban, összeállítottunk egy komplex programot a helyzet megváltoztatására. Négy év alatt viszonylag kis költségvetésből sikerült faluszéli futballistákból elit klubok megbecsült tagjaivá tenni több tehetséges gyereket. Futball Tehetségmentő Programunk eredményeként jelenleg 26 roma fiatal futballozik vezető magyar klubok utánpótláscsapataiban (Felcsúti Akadémiától a LOKI-n át az Újpestig). A több mint nyolcszáz gyerekből egy speciális módszerrel válogatott 12 éves tehetséges hátrányos helyzetű roma gyerekek ösztöndíjat, egyéni mentorációt, nyári edzőtábort és más segítséget (iskolaváltás, kollégiumi elhelyezés) kapnak az alapítványtól.

• Roma tehetségsegítés

Programunk sikere arra ösztönzött bennünket, hogy más tehetségterületekre (művészeti és intellektuális) is kiterjesszük tevékenységünket. Emiatt tavaly ősszel kezdeményeztük a Roma Tehetségsegítő Tanács (RTT) megalakítását. Jelenleg a 71 szervezet és néhány szakember lépett be az RTT-be, hogy közösen képviseljük a Nemzeti Tehetség Programban a hátrányos helyzetű tehetségek ügyét. Az alapítvány kifejlesztette a romatehetseg.hu életpálya követő nyilvántartó rendszert, amely hosszútávon keretet ad a tehetségkutatásnak és fejlesztésnek.

Ifjúsági tehetségprogramjaink továbbfejlesztéséhez és kiterjesztéséhez támogatókat keresünk az alábbi Alapok felállításával:

2.1 Futball tehetségmentés

2.2 Tehetségkutatás és tehetségfejlesztés

3. Krízisprogramok

Nem mondhatunk le arról a támogatási formáról sem, amely krízis helyzetben azonnali segítséget ad a rászorultaknak. Adománygyűjtéssel (élelmiszer, ruha, tanszer és egyéb) próbálunk a legelesettebbek kiszolgáltatottságán enyhíteni. Közel tizenöt olyan településsel állunk szoros munkakapcsolatban, ahol az ország legszegényebb családjai élnek.

Krízisprogramjaink fenntartására és kiterjesztésére támogatókat keresünk az alábbi Alap felállításával:

3.1 Krízis pénzadomány

3.2 Krízis természetbeni adomány

Amennyiben kapcsolódni szeretne programjainkhoz, kérjük, töltse ki a

Támogatói Adatlapot

Bankszámlaszámunk:

Kedvezményezett: Polgár Alapítvány az Esélyekért
Pénzintézet: Raiffeisen Bank
Számlaszám: 12010501-01072910-00100009
IBAN számlaszám: HU80 1201 0501 0107 2910 0010 0009 – Raiffeisen Bank Zrt. H-1054 Budapest, Akadémia u. 6.
SWIFT: UBRTHUHB

Támogathatja programjainkat Paypal segítségével is.

Köszönjük!